Vijf spraakmakende trends in online marketing

Vijf Spraakmakende trends in online marketing 

De technologie ontwikkelt zich razendsnel en de trends zijn bijna niet meer bij te houden. Steeds meer bedrijven worden zich er bewust van dat het bijna niet meer mogelijk om verder te gaan ‘zoals ze deden’. Onderstaand vijf trends op het gebied van online marketing waar we de komende tijd nog veel van zullen zien.

Trend #1 – Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML)

Beide onmisbare technologieën in de digitale marketingwereld. (AI), plat gezegd, intelligente systemen die zich kunnen aanpassen en, tot op bepaalde hoogte, kunnen handelen zoals een mens. AI omvat onder andere machine learning, deep learning, computer vision en spraakherkenning. Wat kun je er dan mee? Nou bijvoorbeeld taken automatiseren die normaal door mensen gedaan worden, gegevens analyseren, herkennen van patronen en het voorspellen van uitkomen.

Machine Intelligence (MI) is een eigenlijk een deelgebied van. MI richt zich op het creëren van intelligente systemen die specifieke taken kunnen uitvoeren. Je kan hierbij denken aan het herkennen van objecten in afbeeldingen of het verstaan van natuurlijke taal. Het doel is om machines te laten functioneren zoals de menselijke geest. Hier is informatie voor nodig. Heel veel informatie. Op basis hiervan kan het vermogen ontwikkeld worden om te leren beslissen, zelf te leren en te leren handelen. Waar je het voor kunt gebruiken? Het personaliseren van aanbiedingen, het voorspellen van gedrag van klanten en het ontwikkelen van gerichte en effectieve marketingcampagnes.

Trend #2 – De klant staat centraal

Vergaande aanpassingen op basis van de persoon. Ook wel hyperpersonalisatie. Digitale marketing zal steeds meer gericht zijn op persoonlijke aanpassingen en het bieden van unieke ervaringen aan klanten. Een verschuiving naar Customer Centricity. Bedrijven maken steeds meer gebruik van geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en machine learning, om de voorkeuren en gedragingen van klanten te analyseren en hen te voorzien van gepersonaliseerde aanbiedingen en communicatie. We zullen dit verduidelijken met twee voorbeelden.

Spotify
Een goed voorbeeld is de “Spotify Wrapped” campagne van Spotify. Deze campagne, die elk jaar wordt gelanceerd, geeft Spotify-gebruikers inzicht in hun luistergedrag gedurende het afgelopen jaar. De campagne richt zich op het persoonlijk maken van de muziekervaring voor elke individuele gebruiker door hen te voorzien van inzichten in hun luistergewoonten, zoals hun meest beluisterde artiesten, albums en nummers. Dit creëert een gevoel van persoonlijke verbondenheid tussen de gebruiker en Spotify en versterkt de loyaliteit aan het platform. Ook kan deze verbondenheid ervoor zorgen voor positieve mond-op-mond reclame.

Niet weggaan! 
Stel je bent klant bij organisatie X en neemt meerdere diensten af. Echter ben je al langere tijd ontevreden. Je hebt meerdere keren contact gehad en bent niet goed geholpen. Je zoekt op de website de stappen die ondernomen moeten worden om je diensten op te zeggen en wellicht nog een aantal andere specifieke handelingen die tevens door andere klanten zijn ondernomen voordat zij organisatie X definitief verlieten. Als er patronen ontdekt kunnen worden in bepaald gedrag, dan zou er op basis van bepaalde triggers een seintje gegeven kunnen worden dat de klant mogelijk de intentie heeft om weg te gaan. Er kan dan gericht actie ondernomen worden door bijvoorbeeld een fysieke medewerker om ervoor te zorgen dat de klant weer tevreden wordt en blijft.

“Many companies have forgotten they sell to actual people. Humans care about the entire experience, not just the marketing or sales or service. To really win in the modern age, you must solve for humans.” — Dharmesh Shah, CTO & Co-Founder, HubSpot

Trend #3 – Augmented Reality & Virtual Reality

Toenemende adoptie van Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR): AR en VR zullen steeds vaker worden gebruikt in digitale marketing om producten te presenteren en merken te versterken. AR en VR, twee technologieën die de realiteit versterken of zelfs vervangen.

Wat is (het verschil tussen) Augmented Reality en Virtual Reality?
AR verrijkt de werkelijkheid. Dit kan door digitale informatie te integreren in bestaande omgevingen. Je kan hierbij denken aan een smartphone-camera of aan speciale AR-brillen. In bijvoorbeeld spellen kunnen dan virtuele personages en objecten worden weergegeven op de bestaande, ‘echte’ achtergrond van de speler. VR daarentegen creëert een volledig virtuele wereld waarin de gebruiker zich bevindt. VR-brillen of -headsets zorgen ervoor dat je rond kan lopen en interacteren met virtuele personages en objecten. De speler bevindt zich uiteraard nog in de fysieke wereld.

In de afgelopen jaren is er een stijging waarneembaar van het gebruik van AR en VR in verschillende industrieën, waaronder de evenementen branche maar ook bij het vermarkten van producten krijgt het meer draagvlak. Een auto in verschillende kleuren en uitvoeringen kunnen bekijken, zonder daadwerkelijk naar een showroom te moeten? Kan. Merkbeleving versterken door een extra dimensie toe te voegen die de verbondenheid met een merk versterkt? Ja hoor. Maar ook advertenties. Het creëren van interactieve en immersieve advertenties te creëren die meer impact hebben dan traditionele advertenties.

Trend #4 – Influencer marketing

Een manier om invloed uit te oefenen op het gedrag en de beslissingen van een consument is door middel van beïnvloeding door andere. Ook wel: influencer marketing. Influencer marketing heeft populariteit gewonnen de afgelopen jaren.

Binnen influencer marketing is er ook nog een verschil tussen traditionele influencer marketing en micro-influencer marketing. Beide zijn manieren om invloed uit te oefenen op het gedrag en de beslissingen van consumenten door middel van beïnvloeding door anderen. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen deze twee benaderingen. Traditionele influencer marketing richt zich op de samenwerking met grote, bekende influencers met een groot aantal volgers op sociale media. Het doel: bereiken van een groot publiek en het vergroten van de zichtbaarheid van het merk. Kostbare samenwerkingen met het verkrijgen van groot bereik. 
Micro-influencer marketing daarentegen richt zich op samenwerkingen met kleinere influencers die een specifiek, gericht publiek hebben. Micro-influencers hebben vaak een meer specifiek publiek. Een niche. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld sportliefhebbers, ouders of reizigers. De betrokkenheid is vaak hoger alsmede de engagement met hun volgers. Hierdoor kan het voor bepaalde bedrijven een effectievere manier zijn om publiek te kunnen beïnvloeden. Micro-influencer marketing is goedkoper dan traditionele influencer marketing en is gericht op het verkrijgen van gericht en oprecht engagement met het merk.

Kortom, traditionele influencer marketing is gericht op grootschalige bereik en zichtbaarheid, terwijl micro-influencer marketing zich richt op gericht engagement en vertrouwen. Afhankelijk van het doel van de organisatie hebben beide benaderingen voordelen en nadelen.

Trend #5 – Duurzaamheid

Meer nadruk op duurzaamheid en verantwoordelijkheid: bedrijven zullen steeds meer aandacht (moeten) besteden aan duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Ook op het vlak van strategie ontwikkeling. Dit omvat onder andere het gebruik van milieuvriendelijke technologieën, het bevorderen van duurzaamheid in productie- en verzendprocessen en het communiceren van hun verantwoordelijkheid en maatschappelijke bijdragen. Iedereen dient een steentje bij te dragen.

Het digitaliseren van processen kan ook weggezet worden onder duurzaam ondernemen. Geen onnodig papierwerk, documenten ontvangen per mail in plaats van per post.

Tot slot

Al deze (vooral technologische) ontwikkelingen bieden bedrijven eindeloze mogelijkheden om unieke en interactieve marketingcampagnes op te zetten en een waardevolle ervaring te bieden. Maar bepaalde technologieën zijn ook nog volop in ontwikkeling en niet altijd even toegankelijk. Op de hoogte blijven is nooit een slecht idee. Wie weet dat het nu nog een ver-van-je-bed-show is terwijl het in de toekomst wel heel waardevol voor je bedrijf kan zijn.